Kleuren van de ziel

De schilderkunst van Marc Chagall

 

Zaterdag 29 februari 2020

15.00 – 17.00 uur

pastorie Franciscus Xaverius, ’t Zand 31

Inleider: Ruud Bartlema

 

Marc Chagall is een fenomeen. Hij werd geboren in de Wit Russische provinciestad Vitebsk in 1887 en groeide op in een typisch joods gezin in de sfeer van het mystieke Chassidisme. Vanuit  de diepe indruk die de verhalen en ervaringen van zijn kindertijd op hem maakten, heeft hij tot aan zijn dood geschilderd.

In deze lezing  maken we, aan de hand van Chagall’s schilderijen, een tocht door het werk en  leven van deze kunstenaar tussen 1887 en 1917. De periodes in Rusland, Parijs en opnieuw Rusland, tot het uitbreken van de Russische revolutie in 1917.  In de tijd vanaf 1910 in Parijs hebben zijn ontmoetingen met de exponenten van de moderne schilderkunst – zoals de late Cézanne, Picasso en Matisse -,  Chagall’s schilderkunst blijvend beïnvloed.

Over de inleider: Ruud Bartlema (1944) is theoloog, met speciale belangstelling voor mystiek in het Jodendom. Hij is daarnaast beeldend kunstenaar.  Hij is gefascineerd door het werk van Marc Chagall en geeft daar regelmatig cursussen en lezingen over. Als reisleider maakte hij reizen naar het werk van Chagall in Frankrijk.

bijdrage: € 5
informatie en opgave: secretariaatscc@gmail.com