Hoe de bijbel Rembrandt inspireerde

Zaterdag 23 november 2019

10.30 – 12.00 uur

Franciscus Xaveriuskerk, ’t Zand 29

Inleider: dr. Gerda Hoekveld is theoloog en sociaal-geograaf.

 

 

Dit jaar, 350 jaar geleden overleed Rembrandt (1606-1669). Op veel plaatsen is daar aandacht aan gegeven. Voor onze bijeenkomst kiezen wij een speciale invalshoek. Rembrandt ging in Leiden naar de Latijnse school en studeerde theologie voordat hij schilder werd.  Maar de bijbel bleef voor hem een grote inspiratiebron. Dr. Gerda Hoekveld leidt ons langs een aantal Bijbelse schilderijen en prenten van Rembrandt. Zij laat zien dat Rembrandt de Bijbelse verhalen gebruikte om commentaar te geven op zijn eigen tijd, die vol was van politieke en theologische twistpunten.

Inleider: dr. Gerda Hoekveld is theoloog en sociaal-geograaf. Zij schreef een boek ‘De God van Rembrandt’. Volgens haar is Rembrandt behalve een groot schilder ook een groot theoloog.  In zijn schilderingen van de Bijbelverhalen komt een heel eigen theologische visie  naar voren en geeft hij kritiek op de strenge Calvinistische leer en de intolerantie politiek van de Oranjes.

 

Bijdrage: € 5
Aanmelding: secretariaatscc@gmail.com