serie Bezield en bezielend

mensen die ons uitdagen

 

Albert Schweitzer

Eerbied voor het leven

Donderdag 17 oktober 2019

20.00 – 22.00 uur

 pastorie Franciscus Xaveriuskerk, ’t Zand 31

 Inleider: Prof. dr. Chris Doude van Troostwijk

 “Ik ben leven dat leven wil, te midden van leven dat leven wil.”

Deze gedachte valt Schweitzer binnen als hij in een prauw op een oerwoudrivier op weg is naar zijn patiënten. Deze gedachte wordt de basis van het ethisch principe dat hem beroemd zal maken: Eerbied voor het Leven.  In ieder mens leeft een instinctief respect voor het leven, leven van zichzelf en leven van andere levende wezens. Die eerbied uit zich bij Schweitzer in een grote dadendrang.
Schweitzer was een veelzijdig begaafd mens. Hij was al beroemd als theoloog en organist (hij componeerde ook) voordat hij in zijn 30e jaar besloot om arts te worden en een ziekenhuis op te richten in het oerwoud van Lambarene (Gabon-Afrika). Hij ontving in 1952 de Nobelprijs voor de vrede.

Prof. dr. Chris Doude van Troostwijk is dramaturg, theoloog en filosoof, professor aan diverse universiteiten in binnen- en buitenlandse universiteiten. Hij woont in de Elzas (Frankrijk) in hetzelfde dorp waar ook Schweitzer woonde.

Bijdrage: € 5
Aanmelding: secretariaatscc@gmail.com