Duurzaamheid in de stad                    Fokke de Jong                         24 mei 2019

Burgers bespelen de duurzame noten, en geven een ode aan circulariteit

Mijn naam is Fokke de Jong en woonachtig in het Soesterkwartier; de wijk ten noorden van de Wagenwerkplaats. U bent er vast wel eens geweest, bijvoorbeeld in de Rijtuigenloods, Veerensmeederij – Holland Opera -, of in het Centraal Ketelhuis. Dan mag u van geluk spreken, want die waren bijna van de Amersfoortse notenlijst verdwenen.

Toen begin 2000 besloten werd om de activiteiten op de Wagenwerkplaats te staken, was het de bedoeling om de gebouwen aan de kant te schuiven en plaats te maken voor kantoren en woningen. Dat vonden de Soesterkwartierders niet leuk, omdat generaties lang men had gewerkt aan onderhoud van locomotieven en wagons. Men kwam in verzet, én met succes. De meeste gebouwen staan er nog; en met een andere bestemming of invulling: restaurants, architecten, opleidingsinstituten, een opera en winkels bevolken nu het terrein. Een prachtig voorbeeld van hoe je oude gebouwen in het kader van industrieel erfgoed kunt hergebruiken; recyclen zeg maar…

Het was het jaar 2007 toen wijkbewoners samen met gemeente discussieerden over hoe het terrein verder kon worden herbestemd. Duurzaamheid werd het thema en de eerste duurzaamheidsdagen werden georganiseerd. De uitkomst was ook praktisch: vier werkgroepen gingen van start: 1) isolatie van woningen; 2) duurzaam wonen op de Wagenwerkplaats; 3) deelauto’s en 4) alternatieve energievormen. De Vereniging Duurzaam Soesterkwartier werd een tijd later opgericht. Dit jaar bestaan we 10 jaar.

In de loop der jaren zijn veel bewoners actief aan de slag gegaan om eigen huis en buurt te verduurzamen. Tien jaar na de oprichting van de Vereniging Duurzaam Soesterkwartier zijn 14 werkgroepen aan de slag geweest en nog bezig, met het gezamenlijk isoleren; zonnepanelen collectief aan te schaffen voor eigen dak en voor die van basisscholen, windmolens, deelautos – inmiddels ook elektrisch via Buurauto -; het optimaliseren van de centrale verwarming, het groen verbeteren (Groene Spoor, zwerfafval) en binnenkort wordt gestart met de bouw van 40 duurzame woningen: Soesterhof. Het gaat bij de bouw ervan ook om hergebruik van materialen en grondstoffen.

En ja, we zijn nog trots op onze noten: meer dan 240 huizen zijn op de een of andere manier geïsoleerd; op 100 daken liggen panelen en worden autos gedeeld; en momenteel werken studenten uit wat dit mogelijk aan CO2 uitstoot heeft bespaart.

Tegenwoordig zijn we niet uniek meer: overal worden huizen geïsoleerd; zie je steeds meer panelen op t dak, staan laadpalen langs de weg, en legt Steenbreek Amersfoort groene tuinen aan. Maar wat de vereniging uniek maakt is dat er zoveel mensen met veel initiatieven bezig zijn. En dat bespaart tijd en kost minder geld voor eigen doeleinden. Ook elders in 033 zijn bewoners de noten aan het kraken: van Nieuwland en Hoogland tot Amersfoort Zuid; van De War tot de circulaire pleisterplaats De Keistadloods op de De Wieken Vinkenhoef, waar afval de nieuwe grondstof is voor productie in de circulaire economie. De Stadswormerij en TinyHouses zijn daar 2 voorbeelden van. En wat dacht u van de beide zussen uit Zielhorst die afvalloos leven. Amersfoort is echt goed bezig met duurzaamheid en recycling.