Unieke mensen
mensen die ons uitdagen


Jonathan Sacks
(4de bijeenkomst)
Helen van een gebroken wereld

 

zaterdag 25 mei 10.30 tot 12.45

Pastorie Franciscus Xaverius, ’t Zand 31

Inleider: dr Jan Jorrit Hasselaar

Bijdrage:  € 5

Aanmelding: secretariaatscc@gmail.com

 

 

Kan religie een rol spelen bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken zoals diversiteit, geweld en milieu? Rabbijn Sacks zoekt het antwoord bij het Joodse concept Tikkun Olam (een gebroken wereld heel maken) dat hij op een eigen, verrassende wijze invult. Volgens Sacks moet religieuze wijsheid van bijbel en thora zich bovendien verbinden met seculiere wijsheid en wetenschap. Sacks’ theologische inzichten kunnen ook niet-Joden inspireren. U hoort meer over deze boeiende man, zijn vernieuwende visies en wat zijn manier van denken kan betekenen in de Nederlandse context.

Jonathan Sacks was  opperrabbijn van het Verenigd Koninkrijk/Gemenebest en hoort tot de meest invloedrijke religieuze leiders van onze tijd. Hij is hoogleraar en lid van het Engelse Hogerhuis en mengt zich actief in maatschappelijke discussies.  Bekende boeken van hem zijn: Leven met verschil (hoe om te gaan met etnische en religieuze verschillen in een samenleving) en Niet in Gods naam (aanklacht tegen het misbruik van Gods naam ter rechtvaardiging van geweld en het belang van de liefde als maatschappelijke kracht)

 

Inleider: dr Jan Jorrit Hasselaar, econoom en theoloog. Hij schreef  een proefschrift over rabbijn Sacks. Hasselaar is coördinator van het Centrum voor Religie en Duurzame Ontwikkeling aan de Vrije Universiteit en werkte bij het CNV.