“Vergeven en verzoening: is dat mogelijk? “ was het thema van de bijeenkomst van het Spiritueel Cultureel Centrum op 15 oktober. Aanleiding was dat paus Franciscus 2016 uitriep tot jaar van de barmhartigheid.

Nelson Mandela was in staat om na 26 jaar gevangenschap te vergeven. Dat stelde hem in staat om met de blanke regering een nieuw Zuid-Afrika vorm te geven. Het voorbeeld kwam van Trudy Vester, geestelijk verzorger van de gevangenis in Lelystad, die in haar inleiding een boeiende inkijk gaf in het leven van een gevangene en haar werk in de gevangenis. Dat leven in de gevangenis is strikt gereglementeerd en is allerminst een hotel. Een gevangene verschilt niet zo veel van ons; hij verlangt zoals ieder mens naar geluk, vrienden, warmte, respect.

Is het mogelijk de man te vergeven die je dochter heeft vermoord, zoals Jacques Beemsterboer, de andere inleider, overkwam? Zijn veelbelovende 20-jarige dochter Nadine, één brok levenslust en energie, werd 10 jaar geleden vermoord door haar ex-vriend. Dat had een enorme impact op zijn gezin. Hoe moeilijk vergeven is, hangt af van de ernst van het misdrijf en ook van de houding van de dader: toont hij spijt? Het kan in ieder geval vele jaren duren voordat contact met de dader mogelijk is, zo maakte Beemsterboer duidelijk in zijn indringende verhaal. Het verschilt ook per persoon of je kunt vergeven. Vergeving kan soms een ‘genade’ zijn, vertelde een aanwezige; het wordt je dan ‘gegeven’ dat je kunt vergeven. Niet alleen voor de dader, ook voor slachtoffers kan vergeving bevrijdend werken, want als slachtoffer word je minder ‘gevangene’ van je eigen pijn of wrok. Vergeven kan dus helen, ook al zal het verdriet nooit verdwijnen.

De opbrengst van de ochtend – en van de tweede collecte op de vorige zondag – gingen naar de Nadine Foundation die Jacques Beemsterboer en zijn vrouw Wanda oprichtten. De Foundation, die zich richt op de preventie van geweld, is voor hen een manier om het verlies van hun dochter te verwerken en toch weer een zin te geven aan hun verdere leven.

Huib Klamer